On ihan ok mennä sieltä mistä aita on matalin

Usein äitien keskuudessa, tai oikeastaan koko yhteiskunnan silmissä ylisuorittaminen on se, joka määrittää sinut äitinä. Kuinka koko päivä ulkoillaan, kuinka kämppä on joka hetki tiptop, vaikka et ole saanut nukuttua kuukausiin paria tuntia yössä kauempaa, kuinka kaikki ruoat tehdään alusta loppuun itse, ja jos perunatkin on omasta maasta niin onneksi olkoon, olet ehkä juuri ja juuri täyttänyt hyvän äidin ominaisuudet. Tietenkään ei myöskään koskaan saa hermostua tai tehdä virheitä, olla inhimillinen. Sillä olethan äiti, yli-ihminen, ja äidit ei vaan ole enää muuta kuin äitejä.

Luin hetki sitten postauksen, jossa puhuttiin hyvän isän ominaisuuksista. Ne täyttyivät about sillä, ettet riehuta lasta illalla, vaikka teet sen kuitenkin koska lapsella on niin hauskaa, autat lapsen äitiä, olet läsnä ja leikit lapsesi kanssa. Aika iisiä, eikö? Ei mutta, käännetäänpä se toisinpäin - hyvän äidin ominaisuuksiksi. Vaaditaan ehkä hieman enemmän kuitenkin? Ja vaaditaan täydellisyyttä.

Mitä hittoa, ei kukaan mene pilalle siitä, että joku päivä vietetäänkin kotona leffoja katsellen. Tai siitä, että ruoka on tilattua, kaupan ruokapisteeltä tai einestä. Tai jos kämppä onkin sotkuinen, kun ruuhkavuosien keskellä ei vaan aina jaksa siivota. 


Mä olen muunmuassa oman fibromyalgian ja esikoisen haasteiden kautta oppinut olemaan itselleni armollisempi. Ja siitä, kun ylisuorittaminen ei johtanut mihinkään hyvään. Lapsi ei aikuisena varmasti muistele, että voi harmi kun äiti ei pakottanut ulos, syöttänyt itsekasvatettua ruokaa ja siivonnut joka hetki. Lapsi muistaa enemmänkin äidin, joka osasi pitää huolen myös omasta jaksamisestaan. Tai sen, kuinka kivaa oli vain makoilla yhdessä sängyssä ja katsella leffoja ja syödä herkkuja. Koska ei kaikki ole niin vakavaa. Ja koska jokaisessa perheessä on omat, toimivat toimintatavat, ja sillä ei pitäisi olla mitään väliä miten muut toimivat. Tärkeintä on että kaikilla on hyvä olla. Eli on ihan ok mennä välillä myös sieltä mistä aita on matalin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti