Korvakorut vauvalle - verrattavissa pahoinpitelyyn(kö?)

syyskuuta 19, 2016
Luinpa kerran erään artikkelin. Artikkeli käsitteli sitä, kuinka haastateltava henkilö oli löytänyt mielestään mahtavan markkinaraon ja olipa hän ottanut siispä tilaisuudesta vaarin. Nimittäin vauvojen lävistämisen - kun ei sitä muut suostu tekemään niin hänpä tekee!

Tekstissä tulee hyvin esille, miksi tälläinen "markkinarako" on ollut olemassa. Koulutus on kestänyt tunnin verran, lävistys tehdään ampumalla - jota ei suositella ollenkaan - ja hygieniaa ei valvo kukaan. Puhumattakaan siitä, että "lävistäjille" on opetettu että "vauvat eivät tunne kipua samalla tavalla kuin aikuiset". Onko tämä faktaa? Tai että lävistys ylipäätään tehdään puolustuskyvyttömälle lapselle, joka ei niitä osaa haluta. Ja minkä takia? Pinnallisuudenko?

Ampumalla tehdyt lävistykset ovat jo jotain niin karseeta, että ihmettelen että niitäkin saa vielä tehdä. Tässä muutama esimerkki miksi:

 • "Ampumalla reikä tehdään korun avulla, joka on päästään tylppä. Tylppä esine siis runnotaan kudoksen lävitse, aiheuttaen kipua ja isompaa tuhoa kuin tarvitsisi. Ongelmitta harvoin selviää. Tällöin myös arpikudospatit ovat todennäköisimpiä ja paraneminen on hitaampaa. Korvat myös tulehtuvat helposti.
 • Ampumalla laitettujen korujen laatu harvoin soveltuu ensikoruksi (kuten hinnastakin voi olettaa). Ne eivät ole lähelläkään optimaalista vaihtoehtoa ensikoruksi, varsinkaan ihmiselle joka kärsii nikkeliallergiasta. (Korut voivat aiheuttaa allergisen reaktion.)
 • Ampumakoneet eivät ole niitä kaikkein hygienisimpiä kapistuksia. Koska kasetti on muovia, sitä ei voi steriloida autoklaavissa tai kuumailmauunissa, koska korkeat lämpötilat sulattavat muovin. Lävistykseen saattaa siis joutua likaa ja edellisen asiakkaan bakteereita, mitkä lisäävät tulehdusriskiä huomattavasti.
 • Ensikorussa pitäisi myös olla turpoamisvaraa, jota kultasepänliikkeiden koruista harvemmin löytyy. Tästä syystä lävistyskohdan turvotessa voi koru upota korvan sisään, jolloin se aiheuttaa turhaa kipua (ja pahimmassa tapauksessa pieni lapsi ei osaa tästä kertoa ja koru kasvaa korvanlehden sisälle joka vaatii kivuliaan poiston, tästä voi jäädä myös traumat lävistyksiä kohtaan.) Näihin ongelmiin lävistäjät törmäävät usein. Studiolle tuodaan usein itkeviä lapsia. *Lähde*"Entäs mites sitten se kun joku meni tekemään kissalleen korvakorut, sai syytteen ja ihmiset raivostuivat. "Minkä ihmeen takia kissalle tehtäisi korvakorut, ulkonäön takia?!" "Ei se puolustuskyvytön kissa ansaitse tuollaista!". Mutta kun asiaa miettii tarkemmin, eikö sama päde myös vauvoihin. Eihän se ymmärrä? Eihän se tarvitse tai halua? Ero toki on siinä, että vauvat oletettavasti kasvaa aikuisiksi ja tiedostavat silloin. Onko kyse sitten siitä, että "kyllä se arvostaa sitten isompana kun on jo korvikset valmiina". Mutta miksi? Kai ne olisi voinut ottaa itsekin sitten myöhemmin jos siltä tuntuu?

Eräässä artikkelissa Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja tuumaa"Korvakorujen laitto vauvalle ei varsinaisesti riko mitään lakia. Voidaan ajatella, että pienelle lapselle tulisi kuitenkin turvata koskemattomuus koko omaan kehoon, sillä vauva ei itse pysty siitä vastaamaan. Kyllä tässä voi ajatella, että loukataan vauvan koskemattomuutta. " Eli miten sen sitten ajattelisi - korvakorujen laitto tuottaa kipua ja koska jos ja kun ne on laitettu ulkonäöllisistä syistä, on kipu aiheetonta ja tahallista. Onko se siis verrattavissa pahoinpitelyyn? Näinkin olen kuullut joidenkin tuumaavan. Mun kanta on se, että lapsi kun ei niitä korvakoruja mihinkään tarvitse, niitä ei myöskään oteta. Paitsi jos ja kun lapsi on tarpeeksi iso halutakseen, ja kaikkein olennaisinta - hoitamaan niitä. Ja kun ne voidaan ottaa lävistäjällä. Ihan niin ehdoton tässä asiassa en kuitenkaan ole, että sanoisin vanhempien syyllistyneen pahoinpitelyyn korvakorut vauvalle laitettuaan. Mutta vaikka kuinka mietin, en keksi mitään järkevää syytä laitattaa korvakoruja vauvalle joka ei niitä itse ole halunnut, sillä ulkonäölliset syyt eivät sitä ole.

Mitä mieltä sä olet?
6 kommenttia on "Korvakorut vauvalle - verrattavissa pahoinpitelyyn(kö?)"
 1. Mielenkiintoista pohdintaa! Mun mielestä on kyllä ollut aina vähän kyseenalaista laittaa korvareikiä pienelle lapselle, joka ei niitä osaa edes pyytää. Mä olen 18, mulla ei ole korvareikiä enkä niitä todennäköisesti koskaan tule hankkimaan, miksi edes pitäisi?

  Sen verran piti tulla kielinatseilemaan, että varmaan haluat sanoa "verrattavissa" tai "rinnastettavissa", toi verrastettavissa ei taida olla oikea sana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisinpa huomannut tän kommentin aiemmin, tajusin saman vasta tänään aamulla, haha! Kiitos ;) Ja niinpä!

   Poista
 2. Täyttä asiaa, muutama lisäys vielä aiheeseen liittyen! :)
  Neulalla tehty lävistys vähentää trauman laajuutta, ja myös onttoutensa takia poistaa kudosta, eikä lävistysaseen tavoin vain siirrä sitä syrjään.
  Kultasepänliikkeissä myös hoito-ohjeet ovat yleensä ihan päin metsää. Lävistystä ei missään nimessä saisi koskea, vaan sen pitäisi antaa parantua rauhassa. Lävistystä ei myöskään saa desinfioida desinfiointiaineilla, se tappaa haavasta paitsi huonot bakteerit, myös hyvät ja paranemisaika pitenee sekä tulehdusriski kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, totta! Olen käsittänyt että desinfiointiaine kuivattaa joka on huonoksi, mutta tuokin käy järkeen!

   Poista

a penny for your thoughts ♥

Auto Post Signature

Auto Post Signature